У четвер, 30 листопада 2023 року о 17.00, у Львівському палаці мистецтв (вул. Коперника, 17)

відбудеться відкриття виставки світлин “Українська медицина воєн”.

Подія організована у Українського Фотографічного Товариства (УФОТО), Львівського Фотомузею, Музею історії медицини Галичини ім. Мар’яна Панчишина, Львівського військово-медичного клінічного центру, Медичного центру NOVO, приватних колекціонерів та Львівського палацу мистецтв.

Українська військова медицина почала формуватися в часи Першої світової війни, відіграла велику роль в часи Другої і стала найбільш кваліфікованою в часі останньої десятирічної російсько-української війни.

В часи першої світової українські лікарі рятували життя січовим стрільцям і, в подальшому, воїнам Армії УНР. До слова, перший український стоматолог Степан Дмоховський був фотографом та засновником Українського Фотографічного Товариства УФОТО.

В часи другої світової війни справжнім викликом для стала боротьба за життя воїнів в легіонах УПА, а згодом, і в повоєнний час в криївках.

Російсько-українська війна, що розпочалася в 2014 році, застала українську медицину не в найкращому стані. Та й, зрештою, ніколи не можна бути повністю готовим до війни. Але за цей час українські медики довгий шлях, здобули унікальні навички і отримали одне з найкращих медичних обладнань.

Зараз українські лікарі є чи не найбільш кваліфікованими в світі, мають потужне обладнання і добре вмотивовані. Вони рятують життя в таких випадках, в яких ще десять років тому не було жодного шансу. Вони вчаться так швидко, як це можливо і потрібно на полі бою. Вони є справжніми ангелами-захисниками для тисяч українських воїнів і їх родин. Вони тримають в руках нашу перемогу.

Можна написати багато слів, але краще один раз побачити. Тому ми взялися за виставковий фотографічний проєкт «Українська медицина воєн».

Експозиція виставки буде складатися з унікальних світлин різного формату періоду з 1914 по 2023 роки. Фотографії будуть супроводжуватись описами, експонатами “подарунків”, що прилітають з ворожого боку та іншими артефактами війни.

До та після відкриття гостинно пригощатиме Кава Старого Львова.
Роман МЕТЕЛЬСЬКИЙ

https://ufoto.in.ua/vidkryvayemo-vystavku-ukrayinska-medyczyna-voyen/?fbclid=IwAR1m_fO5yHewiidhgvwZv3pdBE2ZPQCUSW_DgTbKwMIuSK13cC4pwwEVPRs

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *