Олександр Савенко народився 10 грудня 1964 року в місті Хмельницькому, де проживає і сьогодні.

Вперше  фотоапарат «Смена» з’явився в автора у1976 році, а професійно він почав займатися фотографією в 2006 році.

З 2010 року Олександр систематично бере участь у міських фотовиставках і конкурсах.  У фотоконкурсі «Хмельницький крізь об’єктив», присвяченому Дню міста,автор неодноразово займав призові місця у різних номінаціях  а також отримував Приз міського голови «За високу майстерність і особливе художнє бачення у фотомистецтві» — у 2012,  2014, 2018, 2019 та 2020 роках.

Світлини Олександра експонувались на колективних та виставках конкурсів фотографій.

У 2017 році провів свою першу персональну виставку у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва.

У 2022 році – виставка «Світлина в темні часи» у Хмельницькому обласному художньому музеї.

У 2022 році Олександр став членом Національної спілки фотохудожників України.

Позитивні емоції талановитого майстра

Персональна фотовиставка хмельничанина Олександра Савенка вперше в такому обсязі являє творчість майстра, чиї високохудожні фотографії давно приваблюють не тільки тих, хто  цікавиться цим видом мистецтва, а й пересічних глядачів, тих, хто любить своє місто, його людей, природу, мир і спокій, красу і затишок, тих, хто любить життя…

Парадоксально, але він став займатись фотографією від закоханості… в музику. Юний меломан так хотів мати зображення улюблених музикантів (бо й сам мріяв стати одним з них і згодом таки став, спочатку  завдяки  мамі, яка подарувала на день народження гітару, а потім завдяки наполегливості і невгамовному бажанню грати), а фото в популярних виданнях за радянських часів були такими неякісними, то фотоапарат «Смена», подарований батьками, саме і міг заповнити цю прогалину. Які були ті найперші знімки, історія приховує, а от те, що спочатку від такої утилітарної потреби заняття фотографією згодом перетворилось у захоплення, а потім у спосіб життя – це безперечно.

Олександр працює у всіх жанрах фотомистецтва, таких як: пейзаж, портрет, стріт-арт, анімалістика, натюрморт,  але улюбленим все ж таки є репортажне фото. Цей особливий вид фотографії, що об’єднує в собі і пейзажну, і  портретну, і  побутову зйомку, найбільше припав нашому майстру до душі. Якщо дивитись у корінь поняття «репортаж», то згадаймо з англійської «звіт», «повідомлення», тобто те, що дає можливість донести до глядачів різну інформацію за допомогою мистецтва фотографії. Причому на відміну від фото, зробленого в студійних умовах, репортажне фото не лише передає відчуття розвитку події, а й подає інтерпретацію її від імені фотографа. Вдивімось в світлини Олександра Савенка.  Майже кожне його фото, що повідує про ті чи інші події, пов’язані з улюбленим містом, це розповідь, що не потребує пояснення. Романтик, залюблений у життя в усіх його позитивних проявах, він завжди знаходить такий мотив, сюжет або просто ракурс, які обов’язково відображають його ставлення до зображуваного, здатні не лише «зачепити», але й викликати відповідні емоції, залишитись у пам’яті.  Він любить осінь, дощ, прогулянки під дощем, ніч і зорі, ранкові тумани над містом, полем і гаєм, він обожнює місто, надто новобудови, і навіть в  знімках, зроблених про життя старих районів, найчастіше домінантою виступає башта будівельного крану, йде будівництво, чи то реконструкція —  отже,  будуть нові споруди, в них житимуть нові люди,   тобто – життя продовжується… Як людина надзвичайно позитивна, він прагне постійно накопичувати знання з різних галузей, полюбляє роздуми над сенсом буття і… свободу. Завдяки цьому, а ще чесності і великому досвіду, Олександр дуже часто від репортажного фото переходить до жанрової фотографії, яка дозволяє не лише зафіксувати певну  подію, а й піднести її як неординарне явище, зробити унікальною. Саме такими є зйомки, зроблені під час «Зеленого фестивалю» чи під час проведення святкових урочистостейабо при зустрічах друзів у душевному клубі «Штаб»…

Олександр Савенко – постійний учасник фотовиставок, неодноразовий переможець міського фотоконкурсу «Хмельницький крізь об’єктив», цікавий співбесідник, невиправний романтик з юною душею і відкритими очима, –   завжди готовий до фіксації  позитивних моментів у житті  нашого міста. Нехай ще більше наповнюється талановитими фото його скарбничка, нехай йому щастить на його життєвій і творчій ниві! З виставкою тебе, Сашко! Будь!

Людмила Рожко-Павленко, мистецтвознавець, член Національної спілки художників України 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *