Ювілейний ФотоПАВЛО

 

 

Ювілейний ФотоПАВЛО

Ось вже п’ять років поспіль в Дмитровичах, що за 15 кілометрів від Львова, в липні збираються фотографи з різних куточків України, щоб вшанувати пам’ять про свого колегу, корінного дмитровичанина Павла Дроб’яка. Тут він розпочав свій життєвий шлях, тут і знайшов останній пристанок. Але найбільш важливі роки, в сенсі творчості, Павло прожив у Івано-Франківську. Власне на 80-90-і роки минулого століття припав розквіт його таланту, саме ті роки були найбільш продуктивними і результативними.

Середину липня вибрали не випадково, адже 12 липня – це День святих Верховних апостолів Петра і Павла, а також День фотографа і День святої Вероніки – покровительки фотографії. Ще й перша документальна згадка про Дмитровичі датується 18 липня 1364 року. Все зійшлося ідеально, тому Давидівська ОТГ, до якої вже другий рік відносяться Дмитровичі, запропонувала місцевій громаді відсвяткувати День села в часі проведення фотопленеру, що й було успішно реалізовано.

Цьогорічний пленер був подвійно ювілейним, оскільки в травні Павлові виповнилося сімдесят років. За п’ять років гостями Дмитрович побували фотографи з Києва, Вінниці, Кривого Рогу, Миколаєва, Арцизу, Рівного, Сум, Харкова, Чернівців, Кам’янець-Подільського, Луцька, Хмельницького а також з Дрездена. Звичайно, найбільш масовим на цих пленерах було представництво фотоспільнот Прикарпаття і Львівщини, а саме обласних організацій Національної спілки фотохудожників України і народного фотоклубу “Колумб” з Тисмениці – це головні натхненники і організатори даного заходу. Немаловажно відзначити, що цього року Тисменицьким відділом культури і Народним домом Тисмениці була надана вагома організаційно-технічна допомога у проведенні пленеру. Не виключено, що це стане першим кроком у налагоджені культурно-мистецьких стосунків обох громад.

Поступово, рік за роком, програма пленеру виходила за рамки фотосправи. Оскільки Павло Дроб’як був людиною багатогранною і в коло його інтересів входило, окрім фотографії, багато інших творчих жанрів, то серед його друзів і шанувальників було чимало художників, письменників, журналістів, музикантів, театралів і т. п. Тому не дивно, що у Дмитровичах вже побували зі своїми творчими вечорами прикарпатський письменник Юрій Андрухович, київський поет Віктор Нагорний, художниця з Івано-Франківська Тетяна Павлик. Цього року відбувся твочий вечір і автограф-сесія письменника Тараса Прохаська, акварельний майстер-клас Тетяни Павлик, концерт етно-рок гурту “Перкалаба”.

            Цьогорічний пленер розпочався відкриттям фотовиставки Best of ФотоПАВЛО – кращих робіт Павла Дроб’яка періоду 1980-90 р.р. Відкривали виставку завідуюча відділом культури Давидівської ОТГ Христина Кучак і директриса місцевої бібліотеки Галина Шапайко. Особливо дякую їм обом, бо без їхньої допомоги і сприяння все виглядало б містечково та надто скромно.  Завдяки матеріальній підтримці Давидівської ОТГ виставка отримала чудову «одежину» – капітальні дубові рами до робіт та транспортувальні скрині для переміщення виставки, оскільки колекцію чекає тривала подорож галереями і виставковими залами України. А в недільний день, коли святкувалося день села, традиційно відкрилася виставка фоторобіт учасників пленеру на основі матеріалу відзнятого в Дмитровичах в попередні роки. Мешканці Дмитрович із задоволенням розглядали фото, впізнаючи себе, родичів, сусідів, різні події, місця та околиці рідного села.

            До свята села готувалися не тільки учасники фотопленеру і Народний дім та його самодіяльні колективи, але й усі мешканці. Прибирали біля своїх осель, працювали над облаштуванням майданчика біля Народного дому, готували фанзону для футбольних болільників, прикрашали територію. Святкування, за українським звичаєм, розпочалося з Богослужіння у місцевій старенькій церкві святого Архистратига Михаїла (1765 р.). В Народному домі відбувся святковий концерт. Усіх присутніх привітали представники Давидівської сільської ради ОТГ Кухарський І. Я. та Кіт. З. М., староста Марійко М. С. А далі виступали місцеві самодіяльні колективи, а також гості з навколишніх сіл Чишок, Глуховичів, Кротошина. По закінченні концерту дмитровичівські козаки пригощали усіх бажаючих смачним кулішем та смаженою картоплею. А на подвір’ї до вечора лунали народні пісні – співали всі охочі. Дітей розважали аніматори «Сімка» і «Нулик» доки не стемніло. Вечора дмитровичани чекали з нетерпінням. І ось на решті на сцені з’явилися довгоочікувані і незвичайні гості – гурт «Familia Perkalaba». Площа біля Народного дому заповнилася людьми із першими звуками музичних інструментів. Здавалося, що все село, а, може, ще й сусідні села, бавилися разом з нами. Фантастична атмосфера, класна музика і неперевершені виконавці створили справжнє чудо – танцювали всі від маленьких до стареньких. А на завершення до ночі була дискотека…

Вже дев’ять років ФотоПАВЛА нема серед нас. Але його друзі пам’ять про свого товариша підтримують і шанують. Щорічні фотозустрічі в Дмитровичах вже стали традицією, на могилі Павла встановлено символічний знак – металеву фотокамеру на тринозі (аналогічну, що у Івано-Франківську в скверику біля медакадемії). Одна з вулиць Дмитрович, де жив фотохудожник, названа його іменем. В планах є встановлення меморіальної дошки на вулиці Гординського в Івано-Франківську, де була робітня ФотоПАВЛА, видання фотоальбому на основі матеріалів з пленерів в Дмитровичах, перевтворення фотопленеру в мистецький фестиваль.

Детальніше про пленер можна довідатися у facebook в групі ФотоПАВЛО.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *